Permetezés

Nekem mindig az a nagy fájdalmam, hogy valamiféle reklám fogásra hivatkoznak a rádióban is akkor amikor a tavaszi lemosó permetezéssel kapcsolatban "elfelejtik" közölni, nem mondhatják meg a leghatásosabb permetező szer nevét.

Engem kimondottan, kifejezetten az a fránya monília érdekelne, hogy a "fejszés" megoldáson kívül, hogy lehetne ezt féken tartatni??- hogy lehet ellene vékezni??
Vendég

növényvédőszer

növényvédőszer árlisták-akciók a www.agroyal.hu oldalon

Borozdaharcos képe

A mezei poloskák

A poloskák hát-has irányban lapított szúró-szívó szájszervű rovarok. A termesztett és vadon élő lágy szárú növényeken tenyészik. A mezei poloskák legjelentősebb kártételével a szabadföldi támrendszeres uborkán találkozhatunk. A mezei poloskák imágói a hajtáscsúcsot és a fiatal növekvő leveleket szívogatják. A szívogatás következtében a hajtáscsúcs a növekedésben leáll, rövid ízközök és apró levelek képződnek. A károsított hajtásvég merev rugalmatlan.

A támrendszeres termesztésnél a hajtás felvezetésekor a károsított merev hajtás gyakran letörik. A mezei poloskák rendszerint soktápnövényű kártevők, így az életmódjuk nem kapcsolódik szorosan az uborkához. Tavasszal gyomnövényeken, lágy szárú termesztett növényeken élnek. Egyes termesztett növények mint pld. a lucerna kaszálását, gabonafélék érését követően tömegesen telepednek le az uborkaállományba, ahol az intenzív hajtásnövekedés időszakában jó táplálkozási lehetőséget találnak. A tenyészidő későbbi szakaszában is megtalálhatók kisebb számban az uborkán, de akkor már károsításuk kisebb jelentőségű.

A mezei poloskák ellen rendszeres rovarölőszeres kezelés szükségtelen, megjelenésükre általában június hónapban kell elsősorban számítani. Védekezésre a Decis 2,5 EC és Karate 5 EC készítmények eredményesen használhatók az előírt dózisban. A betelepedés ütemétől függően a permetezés 1-2 alkalommal szükséges megismételni. A védekezés eredményességét fokozhatjuk, ha a beavatkozásra a hűvös hajnali órákat választjuk, meleg időben ugyanis a mezei poloskák felhőként repülnek a permetlé sugara előtt. Permetezni nem szükséges az egész lombfelületett, csak a hajtásvégek magasságában végezzük a kezelést, így vegyszert és időt takarítunk meg.

Hidi László

szaktanácsadó

Terra Dei

Forrás: Kárpátinfo hetilap

Borozdaharcos képe

A bab növényvédelme

A bab gyomirtását több tényező határozza meg. Főleg melegigényes gyomok fordulnak elő benne. Mivel évelő gyomok nehezen vagy egyáltalán nem irthatóak benne, ezért olyan előveteményt kell választani, amelyből ezek a gyomok jól pusztíthatóak.

Mivel érzékeny a triazin tartalmú készítményekre (Atrazin, Gesaprim), ezért kukorica után ne következzen. Ugyanakkor fajtaérzékenységi különbségek is vannak. Legérzékenyebbek a gyöngy és zöldba-bok, míg a legkevésbé a színes magvúak (tarka babok). A rövidebb tenyészidejű zöldbabot rövid hatástartamú szerekkel elegendő gyomirtani, míg az étkezési szárazbabot és a vetőmagnak termesztett babot hosszabb hatástartamú szerekkel és többszöri kezeléssel lehet gyommentesíteni. Mivel a bab elég hosszú ideig nem gyomelnyomó, ezért sokszor egyszeri kezelés nem ad megfelelő hatékonyságot. Előnyösebb osztott kezelést alkalmazni, amikor a 2 leveles gyomok kisebb dózissal elpusztíthatóak, majd a később kelőket 1,5-2 hét múlva újra 2 leveles korban kell lepermetezni.

Javasolt technológia:

Bedolgozásos technológia (ppi): Triflurex 48 EC (II.) 1,6-1,9 l/ha

Preemergensen vetés után, de kelés előtt: Dual Gold 960 EC (III.) 1,4-1,6 l/ha vagy Proponit 720 EC (II.) 2,0-3,0 l/ha + Afalon Dispersion (II.) 1,5-2,0 l/ha

Posztemergens:

Egyszikűek ellen: önmagában a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában: Fusilade Forte (III.) 0,8-1,2 l/ha, évelő egyszikű gyomok 10-20 cm-es állapotában: Fusilade Forte (III.) 1,5-2,8 l/ha

Kétszikűek ellen: a kétszikű gyomok 2-4 leveles állapotában: Basagran (I.) 2,0 l/ha

A kórtani problémái közül a baktériumos foltosság, a fenésedés és a szárazbabon előforduló rozsda okozhat nagyobb terméskiesést.

Baktériumos foltosság

Leveleken apró, szögletes vizenyős foltok. Hüvelyen kerek, vizenyős foltok. Magon okkersárga elszíneződés. Meleg, csapadékos időben számíthatunk rá. Védekezni egészséges maggal és vegyszeres módon lehetséges 2-3, majd 6-7 leveles állapotban, később virágzás előtt és után, illetve hüvelyfejlődéskor.

Fenésedés

Legjellegzetesebb tünet a levélerek részleges vagy teljes barnulása. Hüvelyen kráterszerü, besüppedö folt. Mérsékelten meleg, csapadékos idő kedvez neki. Védekezni csávázással illetve baktériumos betegség elleni készítményekkel és időpontban lehetséges.

Rozsda

Tavasszal a levélen és a száron sárgásfehér foltok, később a hüvelyen vörösbarna vagy fekete foltok láthatóak. Súlyos lombpusztulást okozhat a szárazbabon. Meleg, száraz idő kedvez neki. Védekezni a betegség megjelenésekor kell.

Javasolt technológia:

Állománykezelés: a szárazabb, melegebb időjárásban a rozsda ellen kell védekezni. A tünetek megjelenésekor, illetve megismételve 1-2 hét múlva. Ezek a készítmények hatékonyak a fenésedés ellen is.

Folpan 80 WDG (II.) 1,25-1,6 kg/ha, É.V.1.14 nap

Merpan 80 WDG (III.) 1,25 kg/ha. É.V.1.14 nap

Ha a csapadékosabb időjárásban a baktériumok is felütik fejüket, illetve a fenésedés is támad, akkor a kezdeti tünetek megjelenésekor. A permetezéseket rendszerint 2-3 alkalommal meg kell ismételni.

CuproxatFW (III.) 4,0-5,0 l/ha, É.V.1. 5 nap

Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha. É.V.I. 5 nap

Kártevők a szárazbabon fordulnak elő, a zöldbabon nem jelentősek. Ezek a szabadföldön a takácsatkák, tárolóban a babzsizsik.

Takácsatkák

Szárazbabon az idősebb állományok alsó levelein jelentkezik főleg. A levél színén klorofill elhalás (sárgulás) jelentkezik, szövedék védelmében szívogatnak. Levelek, hüvelyek alakváltozást szenvednek. Védekezni a tömeges elszaporodás kezdetén kell.

Babzsizsik

Kártétele a raktározott szárazbabon jelentkezik. A magvakon apró, kerek átmérőjű lyukak láthatóak. A kifejlett egyed a raktározott magvak felületére rakja a petéit. Egy magban aztán 5-15 lárva fejlődik, felélik a mag belsejét. Raktárban 3-4 nemzedéke is fejlődhet. Védekezésre üres raktár fertőtlenítéssel és a raktározott tételek gázosításával lehetséges (egészségügyi gázmester végezheti). Kis tételeknél néhány napra mélyhűtőbe kell helyezni a magvakat.

Javasolt technológia:

Állománykezelés: az első atka kolóniák megjelenésekor:

Torque 50 WP (I) 0,5-0,6 kg/ha, É.V.I. 4 nap

ha levéltetű is olyan mértékben támad, hogy védekezni kell, akkor:

Bi 58 EC (II) 0,6-1,0 l/ha É.V.I. 28 nap

Forrás: Kárpátinfo hetilap

borozdaharcos@gmail.com

Borozdaharcos képe

Permetezzünk hatékonyan

A növényvédelmet sokan hajlamosak úgy leegyszerűsíteni, hogy az a károsító felismerésével kezdődik, a megfelelő szer kiválasztásával folytatódik és a kezeléssel befejeződik. Ez a recept gyakran nem nyújt elegendő biztosítékot az eredményes védelemhez. Hogy ez az egyszerű séma a termelők fejében mégis mennyire így rögzül, azzal nap mint nap találkozom. Ta-nácsadói tevékenységem tapasztalata szerint a leggyakoribb kérdés a termelő részéről egy számára új károsító fellépésekor: mi a legjobb "szer" ellene? És milyen gyakran kell vele permetezni, de a legritkább esetben kérdez rá arra, hogy milyen permetezőgéppel, mekkora lémennyiséggel és milyen más vegyszerrel együtt ajánlatos vagy lehetséges a kijuttatása.

Szinte minden permetezéskor felmerül a "keverhetem-e X szert Y-nal esetleg Q-t tehetek-e még mellé, és tapadásfokozó, vagy nedvesítő kell-e vajon?" tartalmú kérdést.

E témakörben viszonylag kevés írásbeli utmutató jelenik meg és ennek következménye a sokszor tapasztalt tanácstalanság és hibás, hatástalan vagy károkat okozó permetezés.

A permetlé több komponensből való elkészítése egyszerű feladat, mégis érdemes az ezzel kapcsolatos szabályokat áttekinteni.

- Csak akkor készítsünk tankkeveréket, ha az elkerülhetetlen (ha van gyári kombináció, azt használjuk).

- Olvassuk el a használati utasítás technológiai és keverési ajánlásait.

- A gyomirtó szerrel rovar- és gombaölő szert ne keverjünk.

- Az olajos szereket és a bordói lét mással ne keverjük.

- Lágy vízet használjunk.

- A víz hőmérséklete közelítse a permetezendő növény hőmérsékletét.

- Mindig mérjük ki a szükséges szermennyiséget (dózis-számítás!).

- Végezzünk keverési próbát.

- Az elkészült permetlevet minél előbb használjuk el (még aznap).

- Élelmiszeres göngyölegbe soha, még átmenetileg se tartsunk növényvédő szert vagy permetszert.

Ehhez hasonlóan foglaltam össze a kombinált permetlevek elkészítésének menetét is.

- A poralakú szerből mindig készítsünk törzsoldatot.

- A szükséges vízmennyiség 2/3-át öntsük a permetlétartályba.

- Öntsük a törzsoldatot a tartályba.

- A többi szert keverjük el a tartályban (a helyes sorrend: folyékony szer + mikrogranulátum + levéltrágya + nedvesítőszer).

- Öntsük fel a teljes lémenynyiségig a tartályt és biztosítsuk a permetlé állandó keveredését.

- A munka- és élelmezés- egészségügyi előírásokat tartsuk be.

Gyakori és gyakran nehezen kezelhető a gazdálkodókszámára a dózis megállapításának problémája akkor, ha a gomba-, rovarölőszer adagját hektárra kivetítve adják meg (a gyomirtókét mindig területegységre kell) és a termelő ehhez képest kis területen (házikertben vagy hajtatóházban) és kijuttatáskor ráadásul irányítottan permetez (szórópisztollyal vagy hátigéppel).

A jó megoldás az lenne, ha azoknál a szereknél, ahol lehetőség van az ilyen felhasználásra, a használati utasításban minden esetben mindkét (tehát a %-os és területegységre vonatkozott) dózis is szerepelne, a használandó lémenynyiséggel és kijuttatási javaslattal együtt.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a megkívánt mértékű fedettséget biztosító lémennyiség erősen függ a növényállomány lombfelületének nagyságától (hajtatás, kordonos uborka stb.)

A gomba-, rovarölőszereknél, ha a szántóföldi viszonyokra vonatkozó kg ill. liter/ha a dózist és a javasolt lémennyiséget is megadják, akkor ebből házikertben, hajtatásban kell a százalékos koncentrációt visszaszámolni és erre a koncentrációra beállított permetlével kell kezelni. A lombfelület nagyságához igazított lémenyiséggel kétszeres levélfelületi e dupla lémenynyiség és így ehhez dupla vegyszer. Ez persze nem vonatkozik a hideg- és melegköd képző berendezésekre.

A permetszerek keverhetőségéről megállapíthatjuk, hogy a fellelhető keverhetőségi táblázatok csak esetleges értékűek a használatban lévő szerek, lombtrágyák stb. nagy számából kifolyólag.

Így az a legbiztosabb, ha a keverési próbát magunk végezzük el azokkal a szerekkel, amelyeket egy menetben szeretnénk kijuttatni.

Egy átlátszó edényben készítsünk a por alakú szerből, a folyékony szerből, a lombtrágyából, egyéb adalékból olyan koncentrációjú oldatot, amilyennel permetezni szeretnénk. Hagyjuk 1 órát állni és vizsgáljuk meg, látható-e

- csapadékképződés

- túrószerű kiválás

- rétegződés

- ülepedés

Ha a fenti változások nem figyelhetőek meg, akkor a kiválasztott szerek egy menetben kijuttathatóak.

A keverési próba egyes növényvédőszerek fizikai összeférhetőségéről nyújt csak tájékoztatást, de semmit nem mond a keverék biológiai együtthatásáról. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a szerek együtt kijuttatva leggyakrabban egymástól függetlenül kifejtik hatásukat a megcélzott károsítóval, de gátolhatják is egymást.

A törzsoldatkészítés nem szükséges mindegyik formulációnál, ugyanis a por alakúak (WP, W, SP jelzésűek) kivételével a szerek közvetlenül a permetlétartályban is maradéktalanul feloldhatók.

Több szer együttes kijuttatásánál az egyes bekevert szerekre vonatkozó munka- és élelmezésegészségügyi várakozási idők közül a leghosszabb megszabott időtartam az irányadó.

A szükséges védőfelszerelésre hasonló a szabály: az előírtak közül mindig a legnagyobb védelmet nyújtó védőfelszerelés használandó.

Hidi László

szaktanácsadó

Terra Dei

Forrás: Kárpátinfo hetilap

a lemosó permetezésben

a lemosó permetezésben olyan szert hazsnáljunk ami a legmegfelelőbb a gyümölcsfának. Ezt úgy értem, hogy pl nevikénes lemosózást csak 3 évente ajánlott végezni, de csak azt is olyan fákon, amiknél áttelelő rovarok vannak. PL: a meggynél nem érdemes . Ott inkább egy rezes lemosózás az ajánlott, a betegségei miatt. ( monília, Gnomónia stb.) A csresznyelégy a talajban telel. és ott csak talajforgatással tudjuk őket ritkítani.
Az almánál ájánlott a nevikénes lemosó, mivel az olaj tartalma befedi a rovarok bábját, és a kén pedig gombaölő hatást fejt ki.

Sziasztok Minília ellen

Sziasztok
Minília ellen virágzásban kell permetezni, lehetőleg felszívódó szerrel, esős időben, mikor nagyobb a veszély. 3x-i permetezés az ajánlott. Természetesen egy lemosó permetezés segítség a fáknak. Moníliára legjobban érzékeny fajta, az Érdi bőtermő.
ferkoo

a cseresznylégy

a cseresznylégy csapdázására keresek lapot. Ha valaki tudja, hol lehet venni, kérem szóljon.

tavasszal azaz most lemosó

tavasszal azaz most lemosó permetezést kell alkalmazni réztartalmu szerrel például bordói lé stb.
üdv: kiss.jozsef53@freemail.hu

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)