Most érdemes dinnyét venni

Bőséges és jó minőségű az idei dinnyetermés. A korai érés miatt az exportpiacokon csökkent a kereslet, ezért alacsonyak az árak a kínálati piacon.

Javában zajlik a dinnyeszüret, az idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem Magyarországon, ami 50-70 ezer tonnával több az előző évinél.

A magyar dinnye kétharmadát külföldön adják el, ezzel Magyarország az ötödik exportőrnek számít a világon. Általában nincs konkurencia vagy árharc a nagyobb termelő országokkal, ám az idei időjárás sajátosságai miatt a hazai termés egy időben érkezett a fő konkurensekével Európa piacaira. A spanyol, görög és olasz szezon 2-3 hetet csúszott, a magyar pedig ugyanennyivel korábban kezdődött, ami túlkínálatot, tehát áresést eredményezett.

Az árakra a hűvös németországi és lengyelországi időjárás is negatívan hatott, ilyenkor ugyanis nem veszik a dinnyét - mondta el az [origo] kérdésére Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitWeB) ügyvezetője.

A magyar dinnye minősége idén különösen jónak számít a kedvező időjárás miatt. A Kárpát-medence éghajlatának köszönhetően általában is elmondható, hogy kedvezőbb a sav-cukor aránya, mint a mediterrán térségekből érkező gyümölcsöké. Az aromaanyagok jobban érvényesülnek, végeredményben tehát zamatosabb a termény.

A Nagykőrösi úti piacon a dinnye nagykereskedelmi ára 40-45 forint körül van, ami harmada az egy évvel korábbinak. A fogyasztói piacokon is 98 forint a dinnye, bár 89-ért is lehet találni, ami a tavalyi ár fele. Az import termény ára gyakorlatilag megegyezik a hazaival.

A dinnye tehát olcsó, és csak akkor esik tovább az ára, ha a következő hetekben hűvös lesz az időjárás, és a kereslet tovább csökken. Melegebb időben felfut a kereslet, amit a termelők megpróbálnak érvényesíteni az árban. A kereskedelem azonban általában tartani szeretné a számára kedvező pozíciókat, tehát az alacsony ár tartósnak ígérkezik.

[origo]

Néhány megjegyzés a cikkre reagálva az origo.hu oldalról:
p-Aga 14 órája 16 perce

Itt-ott (Interfruct, termőhelyek útjai mentén) olcsóbban is hozzájutni, hűtve hőség, szomjúság ellen KIVÁLÓ! (Most jobb, mint a sör)
Mindenkinek ajánlom kipróbálásra a sárgabélű görög(?)dinnyét.
#2
lipike 13 órája 43 perce

89-ért is találni? Na ide süssön a precíz cikkíró: Szolnok mellett Abonyban, a volt 4-es főút városi szakaszán július 5. óta a mai napig 50 Ft-ért árulják az út mindkét oldalán a görögdinnye kilóját. Kérem, ne hordjunk össze valótlanságokat, kedves Novák Endre....
#3
pistaj 12 órája 57 perce

Precíz lipike! Sarkad közelében az út mellett már 20 Forintért kilózzák a görögdinnyét. Nagybani piacon 20-25 Ft a görögdinnye kilója. Békés megyében kétszer annyi a dinyeterület mint tavaly. Medgyesegyháza közelében a határ a rohadt dinnyétől bűzlik.
#4
Kim99 12 órája 42 perce

pistaj jól tudja! Sőt valakinek a dinnyéjét lepakoltatták a kamionról, mert 10 kg-on felül volt és emiatt nem kellett. Aki hitelből dinnyézett, az idén bele is bukhat, nem jön vissza, amit belefektetett.
#5
egydinnyes 12 órája 36 perce

Sajnos a dinnye felvásárlási ára jelenleg 10-15 Ft között van. A termelő nem kap érte semmit se, de a viszonteladó 4x-es hasznot húz, legalább érte. Fólia, palánt,talajmunkák, öntőzés,védekezés, emberi munka= egyenlő a nullával a mostani árakkal szemben.
#6
lipike 12 órája 27 perce

Valóban nem a termelőké az igazi haszon.Sad Pistaj, nem értem, miért estél nekem, én csak azt érzékeltettem, hogy az eredeti cikk súlyos tárgyi tévedést tartalmaz. Az általad leírtak szerint még nagyobb a súlya, mint gondoltam. Még jobban eltér egymástól a cikk és a valóság.
#7
brimilka 12 órája 26 perce

Hát ahogy látom,csak nálunk Tatabányán 99 ft a dinnye kilója.De még így ez is a legjobb gyümölcs.

G.dinnYe

Jo napot. Érdekelne a dinnye nagy mennyiségben. Balogh Attila 30/567-52-44 vagy ha on elküldi a számat azt megköszönöm. ballakriszti@gmail.com

görögdinnye akció!

70 q görögdinnye eladó közvetlenül a termőföldről.
Naponta frissen szedve.
Békésmegyében, Gyulához közel.
20 ft/ kg áron.
Telefonszám kérhető.

görögdinnye akció!

70 q görögdinnye eladó közvetlenül a termőföldről.
Naponta frissen szedve.
Békésmegyében, Gyulához közel.
20 ft/ kg áron.
Telefonszám kérhető.

Hölgyek, urak! 2007-es

Hölgyek, urak!

2007-es cikket olvasgattok!!!!!!!!!

20 Ft a dinnye, és hol?

20 Ft a dinnye, és hol? Sarkad közelében? nem hiszem

Szabolcs megyében

Olvasgatom a hozzászólásokat,hogy hol mennyi a dinnye.
Úgy látom nálunk a legdrágább! 170-190 Ft/kg között mozog.
Ez azért nem semmi.

=?iso-8859-2?Q?.: H=EDrlev=E9l :.?= (fwd)

Sajnos a dinnye felvásárlási ára jelenleg 15ft a kamionos ár Bonndárnál 16ft 5 pluszos Medgyesi piacon már 20-25ft dinnyétö fűggően pár nap és nem lesz ebböl jo medgyesi gyümölcsböl a nap megégeti az összes termést .!!

Tartalom átvétel

  Friss tartalmak listája itt (katt ide)